jueves, 18 de septiembre de 2008

Just Sociats i Laia Andreu subcampions a Astúries

Just Sociats i Laia Andreu, atletes de la selecció catalana de curses de muntanya, van aconseguir, el passat diumenge 14 de setembre, proclamar-se subcampions de la Copa d'Espanya de curses de muntanya 2008. Van aconseguir entrar en unes excel·lents 2a i 3a posició respectivament, en la quarta i darrera prova de la Copa d'Espanya de curses de muntanya celebrada a Pola de Laviana (Astúries) en la "IV Quebrapates Peña Mea".

La cursa, que va transcórrer pels paratges de les conques mineres, sobre un traçat de 30 km amb un desnivell de 2.200 m positius, amb el punt mes alt situat a la Peña Mea de 1.560 m, va decidir les posicions finals d'aquesta Copa d'Espanya de curses de muntanya.

Els primers quilòmetres de la cursa es van desenvolupar a un ritme suau que va permetre que el grup capdavanter estigués format per un nombrós grup atletes, entre els quals hi havien tots els membres de la selecció catalana: Just Sociats, Pere Aurell, Dani Ballesteros i Jordi Sànchez; seguits d'aprop per les també catalanes Laia Andreu i Anna Comet.

En les primeres rampes d’ascensió a la Peña Mea van marxar en solitari el basc Espeleta i el català Sociats i al pas pel pic més alt de la cursa, la Peña Mea, Just Sociats va passar en primera posició juntament amb el basc Espeleta seguits d'aprop pel també basc Javi Olabarria. Al darrera Pere Aurell guanyava posicions al passar entre els cinc primers per la Peña Mea. Pel que fa a les noies, Laia Andreu aguantava a les seves rivals, la basca Oihana Azkorbebeitia i la Núria Domínguez, mantenint-se en el grup capdavanter al pas pel sostre de la cursa.

Els primers quilòmetres de descens presentaven zones tècniques amb pendents molt pronunciades entre prats i roques, per arribar als darrers 10 km de cursa en els quals encara s’havien de superar alguns desnivells considerables per entrar finalment a la línia d'arribada situada a la plaça Major de la Pola de Laviana. Aquest descens fins a la línia d'arribada va servir perquè Ezpeleta i Sociats augmentessin la seva distància amb la resta de participants.

Finalment, la cursa va estar guanyada pel basc Zuhaitz Ezpeleta amb 2h 52min 28s. En segona posició va entrar l'atleta de la selecció catalana Just Sociats amb 2h 53min 16s. La tercera posició de la prova va estar pel també corredor basc Javi Olabarria amb un temps de 2h 58min 54s. El català Pere Aurell va quedar 4rt i 5è va entrar l'atleta basc Josu Bengoetxea. El també català Dani Ballesteros va entrar en la 17a posició amb 3h 13min 40s i Jordi Sànchez, també de la selecció catalana, va aconseguir ser 23è amb 3h 23min 40s.

Pel que fa a les noies, la Laia Andreu no va poder aguantar el fort ritme que van marcar Nuria Domínguez (1a, amb 3h 42min 2s) i la basca Oihana Azkorbebeitia (2a, amb 3h 43min 40s) als trams més tècnics del descens de la Peña Mea i va entrar en una bona tercera posició amb un temps de 3h 46min 45s per davant de l'altre atleta de la selecció catalana, l'Anna Comet que va fer quarta amb un temps de 3h 53min 17s.