martes, 30 de junio de 2009

Kílian Jornet i Emanuela Brizio, s’emporten la glòria a Andorra

El passat diumenge 28 de juny es va disputar l’Skyrace d’Andorra, la 3a cursa de les Skyrunner World Series, la Copa del Món de Curses de Muntanya, organitzada per la Federació Andorrana de Muntanya, amb victòries per al català Kílian Jornet (Poliesportiu Puigcerdà SE) i la italiana Emanuela Brizio.

Els corredors, entre els quals hi havia una nombrosa participació dels membres de la Selecció Catalana de Curses de Muntanya, van haver de superar un recorregut de 36 km amb un desnivell de 2.738 m positius d’una cursa que paral·lelament també formava part del calendari de curses Open de la FEEC.

L’espectacle estava garantit per la presència en la cursa -que com ja és habitual se celebra a la zona de Vallnord del Principat- de grans noms internacionals. Entre ells, Kilian Jornet i Agustí Roc (AE Mountain Runners del Berguedà) que, fins al cim del Coma Pedrosa, els separaven només uns pocs segons. La distància, però, va anar augmentant a partir d’aquest punt arribant al final de la cursa amb una diferència de 7 minuts. Completà el podi en categoria masculina l’anglès Rob Jebb.

Cal destacar, de manera especial, la sensacional cursa que va fer Just Sociats (AAEET de Valls). Durant tota la cursa va anar remuntant posicions fins arribar a anar 3r durant bona part de la cursa. Només en l’últim tram, l’anglès Rob Jebb el va avançar i el va relegar a la 4a posició. Un corredor que està fent una molt bona temporada de muntanya i que segur que ens donarà grans èxits. Una altra peça que mai falla és Toti Bes (Ski Club Camprodon SE), que finalment va ser 8è, demostrant que es mou molt a gust en aquests tipus de terrenys durs. Xavi Espiña (CE Guissonenc) acabà 15è en una cursa molt regular, i Òscar Roig (Pedala.cat de Balaguer) finalment entrà en 16a posició.

Pel que fa a la cursa en categoria femenina, a banda de la victòria d’una intractable Brizio, seguida per l’andorrana Stephanie Jiménez i la portuguesa Rosa Madureira, cal destacar l’excel·lent 4a posició aconseguida per l’osonenca Laia Andreu (UE Vic), que va demostrar una altra vagada que està entre les millors de la Copa del Món. Va fer una cursa molt intel·ligent, sabent que era molt llarga i reservant forces durant tot el recorregut. Felicitats.

Ímpetu, joventut, ganes i passió fou el que va deixar fora de combat a Mireia Miró (UEC de Gràcia). L’actual subcampiona del món d’esquí de muntanya va sortir molt forta, amb les primeres, i fins i tot va dominar la prova durant alguns quilòmetres; però una prova tan llarga, un petit ensurt d’atac d’asma i un cop de calor, la van deixar molt tocada físicament. Fins i tot, quan estava sent atesa en l’ambulància, es va aixecar per continuar i acabar la cursa, tot i que en molt males condicions. De tot se n’aprèn. I a pesar de tot plegat finalitzà 7a. Finalment cal destacar la 8a plaça que aconseguí Neus Parcerisas (AE Mountain Runners del Berguedà), que va patir la duresa d’una cursa tan llarga com aquesta d’Andorra.

Finalment cal destacar la 2a posició per equips aconseguida per la Selecció Catalana, que actualment ocupa la 4a plaça en la general de la Copa del Món. Una classificació que estem segurs que millorarà al llarg de les properes curses de la Copa.