sábado, 30 de agosto de 2008

Toti Bes i Ester Hernàndez guanyen la XIX Marató de Montcalm


Aquest any Catalunya i els catalans han estat els veritables protagonistes de la XIX Marathon du Montcalm (Arièja), una de les proves amb més tradició i importància dels Pirineus, disputada el passat dissabte 23 d'agost en el marc del “VII Festival de la Muntanya d’Auzat i Vicdessos”. Els corredors catalans Toti Bes (Ski Club Camprodon) i Ester Hernàndez (Centre Excursionista de Súria) van pujar als primers llocs al podi, havent-hi un total de 7 catalans entre els 10 primers classificats de la categoria masculina, i dues corredores catalanes entre les 3 primeres. Inclús a la classificació per equips, la Selecció Catalana va imposar-se per molt poc a l’Associació Esportiva Diedre que va quedar segona.
La cursa disputada en un circuit de 43 km i 2.700 m positius de desnivell, va estar marcada per una forta pluja divendres i una boira ploranera dissabte al matí que van dificultar encara més el tècnic recorregut, sobretot al tram boscós, i també van fer enrederir la sortida 30 minuts.
A les 7.30 h va donar-se el tret de sortida als gairebé 200 valents, amb un tram de 3 km d’asfalt que va servir per allargar el grup i evitar aglomeracions al creuar el riu i entrar al corriol que portava fins la canal carré, tot resseguint el tradicional camí que utilitzaven els pastors de la vall per pujar a l’estiu els ramats a les pastures altes. Ja ubicats al ràpid tram de la canal, un grup de 8 corredors encapçalats pels catalans Toti Bes, Xavi Espiña (Centre Excursionista Guissonenc), Jordi Sánchez (Centre Excursionista de Súria) i Pere Aurell (Unió Excursionista Matadepera) van obrir un forat amb el nombrós grup perseguidor, on també hi eren en Dani Leon (Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà), Marc Caros (Club Excursionista de Ripoll) i Xevi Guinovart (Els Xulius Centre Social Ribetà).
A partir d’aquí, el fort ritme de pujada imposat per en Toti el va fer distanciar-se dels seus acompanyants, i només van poder-lo seguir Espiña i Sanchez, que van passar per aquest ordre pel Refugi de Pinet (2.200 m), just el punt on l’espessa boira va donat pas a un esplèndid sol. Toti va passar en primer lloc pel cim del Montcalm (3.077 m) i el de la Pica d’Estats (3.143 m), aquest cop ja amb avantatge sobre Espiña i Sánchez, i on una mica més enrere van passar el francès Cougnaud, Aurell, Guinovart i Leon.

En el descens es van mantenir les distàncies entre els tres primers classificats, arribant de retorn a Auzat en primer lloc Toti Bes amb un temps de 4h 15min, seguit de Xavi Espiña, 4h 24min i Jordi Sánchez, 4h 30min. Mentrestant, Pere Aurell va fer un gran descens que li va permetre assolir momentàniament la quarta plaça, superant a Cougnaud, però aquest el va tornar a superar a pocs quilòmetres de l’arribada. Finalment Aurell va quedar cinquè i Guinovart sisè completant-se així una excel·lent actuació de la Selecció Catalana. Els també catalans Dani Leon i Marc Caros van classificar-se en vuitena i novena posició respectivament.

En fèmines la participació catalana també va deixar-se notar de bon començament, l’Ester Hernàndezva marcar les diferències amb un fort ritme d’inici que li va permetre distanciar-se ràpidament de les seves rivals i córrer la resta de la cursa amb tranquil·litat. La corredora de Súria va encapçalar la cursa en tot moment sense veure perillar la seva privilegiada posició, mentre que darrere seu hi havia una bonica lluita entre la també catalana Iolanda Garcia (Foment Arqueològic Excursionista Sallentí) i Sandrine Prisse.

Al pas pel cim del Montcalm, Hernàndez ja avantatjava a les seves perseguidores amb més de 20 minuts, cosa que li va permetre realitzar un descens molt tranquil, sense arriscar més del compte. Al pas pel cim la segona en passar va ser Garcia, seguida de molt aprop per Prisse, que va arriscar més en la perillosa i relliscosa baixada aconseguint superar a la catalana en un dels trams més tècnics del recorregut. Aquest ordre ja no va bellugar-se fins a l’arribada, on va entrar en primer lloc Ester Hernàndez, amb un espectacular temps de 5h 25min. La segona plaça va ser per Sandrine Prisse, a gairebé 25 minuts de la corredora de la Selecció Catalana, i el tercer calaix del podi el va ocupar Iolanda Garcia, que va arribar molt aprop de la francesa, però que al final li va ser impossible atrapar-la.

De cara a l’any vinent, l’organització ja va fer saber que per celebrar el 20è aniversari de la cursa, aquesta passarà pels cims del Montcalm, la Pica d’Estats i el Sotllo, augmentant així el quilometratge i el desnivell.

La selecció catalana lidera la Copa del Món de Curses de Muntanya

La quarta prova de les Buff Skyrunning World Series disputada a Malàisia el passat cap de setmana del 23 i 24 d’agost va col·locar a la selecció catalana en primer lloc de la classificació per equips, a falta de dos proves per acabar la Copa del Món.

El català Agustí Roc i la francesa Corinne Favre, corredora de la selecció catalana, van ser els guanyadors de la 22a edició Mont Kinabalu, aconseguint també el lideratge actual de la copa. Amb un temps de 2h 44min i 47s, l’Agustí Roc va superar als japonesos Toru Muiyahara, 2n, i Yokoyama Tadao, 3r. El quart lloc va ser pel mallorquí Tòfol Castanyer i el cinquè pel malai Safrey Sumping. La resta d’integrants de la selecció catalana també van fer un bon paper a la prova, quedant 8è en Just Sociats, posició que el col·loca en 21è a la general. Jordi Bes i Jessed Hernàndez es mantenen en 5a i 6a posició en la general, tot i no haver participat a la prova.


En categoria femenina la Corinne Favre amb un temps de 3h 17min i 29s va aconseguir batre la seva marca personal, així com la victòria de la cursa superant a la corredora autòctona Danny Kuilin Congot i la japonesa Kambara Yuri, que van quedar segona i tercera respectivament.

Amb aquests resultats l’equip de la selecció catalana s’ha col·locat líder de la prova amb més de 250 punts de diferència sobre la selecció portuguesa que ocupa el segon lloc en la classificació per equips. Després de la Mont Kinabalu International Climbathon, les Buff Skyrunner World Series tindran una cursa al Ben Nevis del Regne Unit, el proper dissabte 6 de setembre, abans de completar el circuit a Pasturo, Itàlia, el 21 de setembre.

Font: l'Àrea de Comunicació de la FEEC